Attached or not attached....that's the question

Attached or not attached....that's the question

Er is al zoveel geschreven over bindingsangst en verlatingsangst en al dat soort shizzel. Maar ik bedacht mij, weer een van mijn brainfarts, dat het eigenlijk gaat om de onthechting. Of eigenlijk de gehechtheid die we nog bezitten. Of niet bezitten.

Verwarrend? Ja dat zeker maar laat ik proberen het wat duidelijker te schetsen. In mijn relaties ben ik dit vaak genoeg tegen gekomen. Maar feitelijk had ik gewoon nog steeds verkering met mijn vader. Ik wilde ook altijd heel graag met mijn vader trouwen. Ik had een close band met mijn vader. Hij begreep mij, wist hoe hij met mij om moest gaan. Tot mijn moeder plotseling overleed toen ik 12 was en hij daarbij veranderde. Ineens was die band er niet meer en voelde ik mij in de steek gelaten. Maar in de energie ben ik altijd verkering met hem blijven houden en ben hem altijd gaan zoeken in elke relatie die ik aanging. En herhaalde dus ook telkens weer het patroon. Want ik wilde wat van deze mannen wat eigenlijk voor hen onmogelijk was om te geven. Het was iets wat ik van mijn vader nodig had maar ook hij kon het me niet geven. In elke relatie ben ik een soort symbiose in gegaan en werd ik die ander. Er is nooit een duidelijk onthechting gekomen. Tot ik afgelopen september dit tegen kwam in een van de systeem opstelling sessies die ik bijwoonde. Ik was er aan toe om de verkering met mijn vader uit te maken. Ik ben inmiddels 38 en het werd wel een keer tijd.

Wanneer we niet duidelijk onthecht zijn vanuit een natuurlijke manier zit daar nog de kinderlijke behoefte om in symbiose te zijn. Of we slaan de andere kant op en vermijden alles wat met deze verbinding te maken heeft. Ik ken ze beide. Ook van mijn partners overigens. Ik word zelf een beetje kriegel wanneer iemand roept dat hij of zij binding slash verlatingsangst heeft want eigenlijk als je op dieper niveau kijkt is het misschien wel zo dat die persoon gewoon nog energetisch verkering heeft met zijn of haar vader of moeder. Wanneer er geen duidelijk, natuurlijke onthechting heeft plaatsgevonden zit er nog een kindsdeel daar die op een bepaalde manier nog toenadering zoekt binnen relaties. En dat kan funest zijn voor je relatie want eigelijk wil je helemaal geen verkering meer met je vader of moeder. Die tijd is geweest. Je bent nu volwassen en je wilt op een volwassen manier de verbinding aangaan. Maar wanneer je niet weet dat je nog in een vorm van relatie zit, dan herhaal je de patronen tot in den treuren. Want zo heb je het gezien vroeger, zo moet het en je systeem zal ook daarop duidelijk reageren. Het zal herhalen wat het weet tot je tot het besef komt dat het niet meer werkt voor jou op deze manier. In eerste instantie zal het lijken als of het aan de ander ligt. Alsof de relatie niet werkt en misschien is dat ook zo, maar in hoeverre kan een relatie werken als je al die tijd al verkering hebt gehad met iemand anders. 3 is a crowd zeggen ze toch wel eens.

We leven in een tijd waarin we op een totaal andere manier naar onszelf en de relaties om ons heen mogen gaan kijken. Wat werkt wel en wat niet. En als het niet werkt, waarom werkt het dan niet. Wat zit daar nog diep in jou verankerd dat jou systeem op de automatische piloot reageert. We zijn er inmiddels een ster in om onszelf diep te verstoppen. Ons hele systeem beschikbaar te stellen voor de ander. Want zo was het vroeger ook. De ouder die geen zelfliefde had, daar zorgde jij wel voor. Jij gaf alles wat je had, want je hield nou eenmaal zielsveel van deze ouder. Oh papa heeft kracht nodig, nou hier heb je mijn cape ik kan wel even zonder. Oh mama heeft warmte nodig, hier heb je mijn hart, die houdt je wel warm. Die liefde is prachtig maar het houdt je wellicht in het volwassen leven nog steeds op een plek waar je niet meer hoort of wilt zijn. Maar wanneer het kleine jongetje of meisje in jou nog steeds staat te wachten op toestemming en niet weet wanneer het zijn of haar eigen leven mag leiden blijf je in herhaling vallen. Er is geen natuurlijke manier van onthechting geweest en het kind in jou weet niet zo goed hoe het anders moet.

Kijk allereerst waar jij nog steeds in die relatie met jouw vader of moeder zit. Waar heb jij nog steeds verkering met deze ouder. Waar heb jij je zo diep voor afgesloten tijdens die een abrupte beëindiging van deze verbinding met deze ouder. Of waar zit jij nog steeds energetisch in verbinding met deze ouder en is het tijd om het langzaamaan los te gaan maken. Om op eigen benen te gaan staan en de verbinding op een natuurlijke manier tot een einde te laten komen. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen verbinding meer hebt maar het zal een hele andere vorm krijgen. Jouw ouder zal zijn natuurlijke plek in de familie boom in kunnen nemen wanneer jij jezelf toestaat deze koorden los te maken. Om de verbinding met jezelf daarin meer tot stand te laten komen en daardoor ook volwassen relaties aan te gaan, of in ieder geval volwassenere verbindingen tot stand te laten komen…….

Het was voor mij een grote eye opener tijdens deze opstelling dat ik zag dat ik altijd nog in relatie was met mijn vader. Terwijl ik me juist daar zo hard vandaan wilde houden. Maar energie kent geen tijd en ruimte. Het is er gewoon. Door deze verkering te verbreken en op die manier de natuurlijke onthechting te laten plaats vinden kwam er meer rust en ruimte in mijn hart en snapte ik dat er nooit zo iets is als verlatingsangst en bindingsangst maar dat het allemaal te maken heeft met de hechting of de onthechting die er heeft plaatsgevonden op een onnatuurlijke manier….maar zoals ik al vaker zeg, het is mijn waarheid, dus kijk wat resoneert in dit verhaal met jou. Alles is waar en alles is ook niet waar. Het is maar net wat bij jou past ;-)

Deborah <3

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.