Het Verlangen

Het Verlangen

Steeds meer en meer wordt me iets duidelijk. Dat het onderdrukte verlangen vele gevolgen kan hebben in het leven van een mens. Met name in relatie tot de ander.

Als kind, baby, heb je behoeftes. Verlangens. Je wilt papa helemaal voor jezelf, je wilt de volledige aandacht van je mama.

In mijn baby boek staat op bijna elke bladzijde van mijn moeder wel een aantekening dat ik haar volledige aandacht wilde en dat ik ging huilen als dat niet gebeurde. Let op: ik was net geboren. Wellicht had ik al het nodige van haar opgepikt en ook mijn bevalling was niet best gegaan. Mijn vader doet daar nog steeds vrij laconiek onder. Men begrijpt niet hoe traumatisch een bevalling kan zijn voor een kind (en moeder). Daarna heeft het kind eigenlijk de volledige aandacht ook nodig van de ouders. Met name de moeder. Als deze op wat voor manier dan ook niet beschikbaar is, dan leert het al snel dat het niet ver komt met het uiten van deze verlangens. Deze verlangens zijn overigens heel natuurlijk. Het kind moet deze onderdrukken.

Ik was een huilbaby. Mijn ouders werden gek van mij. Snap ik. Je eerste kind en je krijgt het niet stil. Lijkt me super frustrerend en dood vermoeiend. Ik hoorde dat het kwam omdat ik niet voldoende voeding naar binnen kreeg. Dat verklaart wel waarom ik niet zo graag mijn eten deel en alles naar binnen schrok (voor de mensen die mij kennen, die weten wat er bij mij naar binnen geschoven wordt :-P) .

Het onderdrukte verlangen komt er hoe dan ook uit. Vroeg of laat. En zeker binnen een liefdesrelatie kan dat grote gevolgen hebben. Zeker als je niet weet dat je vanuit die onderdrukte verlangens functioneert.

Hoe zou het zijn als jij jezelf toestemming zou geven om volledig de aandacht van een van je ouders, of misschien wel beide te willen? We schamen ons misschien hier ook wel voor. Of denk je dat je het niet mag voelen. Maar dat is een verhaal die jij jezelf verteld hebt omdat je de pijn van het niet vervullen van deze verlangens aan kon. Je bent je gaan afsplitsen en dat deel heeft dat stuk overgenomen.

Ik zal vast niet lief genoeg zijn
Ik ben het niet waard
Ik mag het niet voelen want je mag daar niet om vragen

Zomaar een greep van woorden die wellicht resoneren met je.

Och ik heb een pijn geleden binnen mijn relaties. Want telkens drukte zij op een knop die zo enorm zeer deed. De herinnering aan het gemis van een ouder.

Ik wilde vroeger de volledige aandacht van mijn vader. Mocht niet. Dat weet ik ergens nog vrij bewust. Op het moment dat mijn partner van toen dezelfde energie uitzond en niet beschikbaar was, ging dat door merg en been bij me. Nu zie ik heel helder in dat dit het kind in mij was die zo enorm verlangde naar dit gevoel. Pas toen ik het toegaf aan mezelf, werd het zoveel zachter in mij.

Dit geldt overigens ook voor vriendschappen. Werkrelaties etc. Wanneer daar onderdrukte verlangens zitten wordt er hoe dan ook op die knop gedrukt omdat je functioneert vanuit dat stuk. Je hebt er een overleving op gezet en vanuit die overleving ga je bepaalde relaties aan. Je herhaalt het net zo lang tot je het kunt gaan zien, kunt gaan doorvoelen. Zodat het je systeem kan verlaten. Zodat het kan integreren. Want wanneer er een afsplitsing heeft plaatsgevonden plaats je het buiten jezelf. En het mag door je heen gaan.

Mama, ik heb je nodig
Mama ik wil je helemaal voor mezelf
Mama ik wil dat jij er volledig voor mij bent

Papa ik wil jou volledige toewijding
Papa ik verlang naar jouw aandacht
Papa ik wil de enige zijn voor jou

En deze woorden kun je ook afwisselen en ook zaken toevoegen. Dit doe je om je zenuwstelsel tot rust te brengen en zo toestemming geven aan dat wat er zit.

Speel er mee. Kijk of het resoneert. Of je er wat mee kan…...Voel wat de woorden met je doen als je ze uitspreekt. Besef dat jij net zo goed recht hebt, dat het kind in jou recht heeft, om te verlangen om de belangrijkste persoon op aarde te zijn. En dat het volledig wil nemen van de mensen die hem of haar verzorgen. Je hebt recht om dit te voelen. Je hebt dat recht altijd gehad. Alleen nooit de ruimte

Deborah <3

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.