Liefde vs Angst

Liefde vs Angst

Liefde vs Angst

Liefde vs Angst. Licht vs Donker. Het een kan niet zonder de ander bestaan. Of toch wel? Het is iets waar ik me deze dagen flink over verwonderd heb. En gefrustreerd. Want wat gebeurt er toch allemaal? Lijkt het of alles tegenwerkt? Wat is toch die grijze denken die ik zo nu en dan voel over de wereld. Over mezelf. Als of we geen stap vooruit komen in de dingen die we graag willen. Maar wat als obstakels geen obstakels zijn? Wat als alles wat je ziet of tegenkomt Angst is.

Ik stond in de keuken en ineens kwam er weer een hele riedel aan informatie binnen. Ik keek een filmpje op youtube over een amerikaan die vertelde dat iedereen heel rijk kan zijn. Als hij of zij het maar toestaat het te zijn. Ik hou niet zo van dat Amerikaanse gedoe. Ik ben een Hollander en duidelijk te nuchter daarvoor. Maar wat ik zag en voelde was de energie die daaromheen hing of eigenlijk wat daar naartoe getrokken werd. Angst. Zoveel mensen laten zich (ver)leiden door deze energie. De keuzes die gemaakt worden of juist niet gemaakt worden, uit angst voor tekorten. Uiteraard geldt dat niet altijd zo. Maar ik besefte me dat Angst nog altijd een grote invloed heeft op ons. En ik zou Angst graag als een op zichzelf staand entiteit willen benoemen in dit artikel. Zodat we het even kunnen visualiseren. Het blijft nog steeds mijn interpretatie van iets dus neem er uit wat resoneert met jou uiteraard ;-)

Angst is iets wat al eeuwen in ons midden is. En ik zie het een beetje als de gevallen engel. Een niet geaccepteerd deel van iets waar we allemaal zo mee verbonden zijn. Angst heeft jaren lang de regie gehad over de wereld en daar zie je duidelijk een verschuiving in. Maar toch is het iets waar we altijd mee te maken hebben. Je ontkomt er niet aan. Kijk maar hoe onze maatschappij gebouwd is. Uit angst, met al zijn regeltjes. “Zekerheid” noemt men dat. Maar wat als niets zeker is in het leven? Tenzij je er voor kiest, dan wordt het jouw realiteit. Maar ons hele bestaan is doordrenkt met Angst. En nogmaals, lees het woord Angst als een individu. Dat maakt het ook gelijk wat lichter. De wereld is aan het veranderen. Men noemt dit van 3d naar 5 d. etc maar ik noem ik gewoon je hart en hoofd congruent laten lopen. Dat is wat duidelijkere taal. De periode waar we nu inzitten is er eentje die ons zo goed laat zien waarin we nog Angst leidend laten zijn. Of is het eigenlijk lijdend? Want wanneer je kiest vanuit angst, is dat niet vanuit vertrouwen. Vanuit liefde, of eigenlijk zachtheid. Over liefde hebben we ook genoeg verhalen. Kiezen vanuit het hart. Dat klinkt misschien iets aangenamer. De obstakels die je tegenkomt hebben te maken met waar JIJ nog met Angst samenwerkt. Waarin Angst nog steeds invloed heeft. En eigenlijk is Angst ook een vorm van liefde, alleen zit daar een enorm groot oordeel op. Het mag er niet zijn. En omdat het er niet mag zijn, wil het gezien worden en maakt Angst zich groter en groter en groter. En voedt zich waardoor het meer zeggenschap krijgt en het hart steeds minder. Vanuit verschillende geloven is daar al vanuit de oudheid Angst in onze aderen gespoten. En onze voorouders hebben dit doorgegeven. Zoals ik al zei, is de hele maatschappij er op gebouwd. Maar het gaat er om dat we het leren herkennen wanneer we kiezen vanuit Angst. Dat wil niet zeggen dat we het niet mogen voelen. Maar dat het er gewoon mag zijn, en dat zelfs jouw oordeel over Angst er mag zijn. Ik zie al deze delen allemaal als verloren delen die geen liefde hebben gehad. Of hebben gekend. Zoals ik al zei, de gevallen engel is gelijk wat er bij me naar boven kwam. Maar wanneer we blijven kiezen vanuit Angst zal Angst ook nog altijd heerser zijn. Terwijl juist Liefde, of het hart, of hoe je het ook wil noemen graag meer aanwezig wil zijn. Dat wil niet zeggen dat Angst voor altijd weg moet, want Angst had vroeger in de prehistorie een hele werkende functie. Het is alleen een beetje naar de andere kant doorgeslagen. En er mag meer balans komen. Want Angst is heel functioneel. Als je bijvoorbeeld boven op een flatgebouw staat en te dicht bij de rand komt. Alleen zijn het nu poortwachters geworden naar de weg van jouw hart. Waardoor het zijn waarde totaal verloren is. Maar wanneer we het gaan herkennen en vanuit ons hart kunnen begeleiden krijgt het zijn originaliteit weer terug. Komt er meer balans in ons leven.

Alles wat je nu tegenkomt aan obstakels is eigenlijk de Angst die jou weg houdt van jouw hart. Van het vertrouwen in het leven. In jezelf, want jij bent immers het leven zelf. Kun jij jezelf de ruimte geven om met Angst te gaan zitten. Gewoon even zijn. Om het aan te horen en dan te kijken of je het nog langer een prominente rol in jouw leven wil geven? En Angst is slim, want het is niet zo dat je telkens het gevoel van Angst hoeft te hebben, maar het kan ook andere gedachtes en gevoelens hebben. Het voed zich in ieder geval met alles wat NIET gelijkgestemd is met jouw hart. Met vertrouwen. Maar wel met de rondjes die jij blijft lopen in je hoofd. Het zet je vast in dingen of eigenlijk, laat het je denken dat je vast zit. Wellicht heb je in het verleden keuzes gemaakt waardoor je het idee hebt vast te zitten, en die keuzes waren allemaal beïnvloed door Angst.

Je mag meer naar het vertrouwen toe, maar om daar te komen mag je gaan zitten met Angst. Het is maar een levensvorm. Het heeft niets meer te maken met dat oerinstinct van vroeger. Maar op totaal iets anders. Je hoeft het niet meer te blijven voeden zoals je deed. Je mag het gaan leren ontdekken en ontrafelen. Je mag elk obstakel op jouw weg naar vertrouwen en vrijheid zien als de Angst die je het aangenomen maar die niet meer werkt voor jou. Zodat het zijn originele vorm weer terug kan krijgen en vanuit liefde jou kan behoeden dat je niet te dicht bij dat randje van dat hoge flatgebouw moet lopen

Deborah <3

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.