Ruim 100 dagen

Ruim 100 dagen


Al bijna 5 maanden leven we vanuit onze camper. Wat een reis nu al en wat loopt het toch allemaal anders dan ik van te voren had kunnen bedenken. Eigenlijk is dat altijd zo overigens, maar soms zit ik even in de stilte aan zee en besef ik mij dat plannen maken totaal niet aan de orde is, want het leven doet toch altijd wel zijn werk. Ik grinnik wat en tuur over de eindeloze golven van de middellandse zee. Ze doet me goed, die zee, met rondom woeste bergen. De wind danst met mijn haar. Ik snuif de zilte geur op en voel hoe eigenlijk alles precies juist is. Waar we eerst nog de haast in ons lichaam hadden, heeft deze nu plaatsgemaakt voor rust. We hoeven niets. We hebben geen haast. Al willen we nog 3 jaar op deze fijne plek blijven is dat ook prima. We kunnen nog de rest van ons leven door Europa reizen. We zijn waar we op dat moment horen en dat geeft rust. Ondanks dat het lijkt of de camping vol is (want dat is hij ook echt) heb je toch je eigen stukje. Het verwondert me dat het leven op een camping totaal een hele andere realiteit is. Het is zijn mini dorpjes met allemaal verschillende nationaliteiten. Wat mij opvalt is dat iedereen hier ontspannen is (op een enkele Duitser na) en tijd maakt voor een praatje. De Spanjaarden trouwens ook, die maken zich niet druk. Alles is “no problem” en dat geeft rust. Want wat zijn we toch een haastig volk, wij nederlanders. Haastig naar ons werk. Haast naar dit, haast naar dat. Geen tijd. Druk druk druk. In Nederland had ik geen ruimte om te genieten van de natuur. Hier kom ik weer tot die herinneringen waarom ik koos voor dit leven, om te genieten van de natuur. Elke dag geniet ik van de vogeltjes rond de camper. Benemen de grote brengen nog elke keer mijn adem. Ontroert de zonsopgang mij en geniet ik van de nacht, waarin de maan en de sterren meer lijken te fonkelen dan toen ik nog in mijn met-rode-dakpannen-tweeondereenkap-woning in Nederland woonde. Alles is hier meer zichtbaar, of ik heb er nu eindelijk de tijd voor, dat kan ook. 


Ik geniet van de verschillende talen die ik hier leer spreken. De ontmoetingen met de liefste mensen. Verdrietig om het nemen van afscheid. Het is zo’n andere wereld. Meer contact. Meer hier. Meer in het NU. Het lijkt wel of ik steeds meer begin te snappen waarom het leven wat ik had nooit werkelijk voelde alsof het mijn leven was. En in Nederland heb ik mij sowieso werkelijk nooit echt thuis gevoeld. Al ben ik geen echte nomade, geen echte reiziger die van hot naar her rijdt, ben ik wel een buiten-mens. Een natuur-mens en voel ik hoe fijn en waardevol het is om elke dag door te mogen brengen met de hondjes en dat we vooral geen haast hebben. Haast sloopt je. Het brengt teveel spanning mee die niet fijn is voor lichaam en geest. Maar dat besef je pas als je uit die realiteit stapt en ziet dat er nog veel meer realiteiten voorbij de realiteit is die je zo goed kent.


De natuur, zo heilzaam. Ik merk het aan mijzelf, maar ook aan mijn honden. Ze slapen dieper (en ik ook trouwens). De oudste van 16 leeft helemaal op en speelt zelfs weer. Maar we hebben en nemen de tijd. We hebben geen haast en moeten vooral niets. Dat was echt even iets waar we beide doorheen moesten, want de eerste paar weken hadden we echt het gevoel dat we de wereld rond moesten reizen in 80 dagen. Nu staan we al bijna 3 maanden op dezelfde plek en we hebben nog geen enkele zin om verder te reizen. We hebben het goed hier. Ons vertrek stond op 31 maart maar hebben deze week verplaatst naar 27 april, dan gaan we echt weg want 2 mei hebben we afgesproken in Portugal met een vriendin die daar met haar man naartoe geëmigreerd is. Eind mei staat mijn favoriete plaatsje in Frankrijk op de agenda om weer heerlijk mee te mogen doen aan familie opstellingen en daarna zien we het wel weer. Misschien blijven we wel de hele zomer, misschien ook niet. We hebben geen haast, het beste cadeau wat we onszelf hebben kunnen geven….

Deborah <3 

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.