Verantwoording

Verantwoording

Een thema, of althans een thema wat nu enorm speelt in mijn leven, en ik vermoed zomaar vele met mij. Want wat hebben wij een hoop verantwoording op ons genomen. Is dat een onderdeel geworden van wie wij zijn. Hebben wij ons daar mee geïdentificeerd. Ons beroep er van gemaakt. Weten we eigenlijk misschien niet eens wie we echt zijn als we het niet doen.

Maar wat als we alles waar we ons verantwoordelijk voor hebben gemaakt terug gaan geven? Wat als we erkennen dat we enorm goed kunnen voelen waar er disbalans is bij de ander. Maar dat we er niet perse iets mee hoeven te doen. Een grote uitdaging in deze periode is om alles, maar dan ook alles te onderzoeken wat je mee draagt aan verantwoording wat niet van jou is.

Wanneer er in de lijn van de familie geen verantwoording is genomen voor hetgeen zich daar heeft afgespeeld zal het collectief dit bij de volgende generatie gaan zoeken. Met het collectief bedoel ik dat op energetisch niveau. Wellicht heb jij in een vorig leven iets wel of niet gedaan en kies je als het ware deze familie uit om je los te maken uit dit collectief. Om je authentiek zelf terug te vinden. Vanuit je kern leven. Wel met de uitdagingen die jouw sterrenbeeld met zich mee brengt etc. Want je bent niet voor niets geboren op die dag, op die plek, op dat tijdstip. Maar al die talenten die jouw teken beheerst maakt het mogelijk dat jij aan de slag kan gaan met die delen die je mag ontkoppelen uit jouw geheugen. En dan heb ik het niet over jouw cognitieve geheugen maar uit jouw ziels stuk.

Wanneer er geen verantwoording is genomen voor zaken in jouw familie lijn zal het collectief bij de volgende generatie op zoek gaan naar een drager. Gefeliciteerd, dat ben jij :-). Grapje natuurlijk, maar zo maken we het in ieder geval een beetje lichter. Je bent geboren in een familie die wellicht een beetje (boel) onbewust was/is en jij met al jouw wijsheid is gaan dragen. En die energie, daar ben jij je mee gaan identificeren. Een kind draagt dit, met zoveel liefde voor de ouder. Omdat het zo enorm loyaal is. Het wil laten zien hoe belangrijk die ouder is voor hem of haar. En dit gebeurt allemaal uiteraard op een diep niveau wat geen taal kent. Dus je weet misschien niet eens cognitief meer dat je het hebt gedaan. Die verantwoording op je nemen. Daar komt bij dat jij met jouw hoog gevoeligheid al mijlenver kan aanvoelen wat er nodig is. En ja, dat kan jij als de beste. Maar dat wil niet zeggen dat je het ook moet doen. Want wat gebeurt er als je de verantwoording laat bij wie het hoort, ook als die persoon of personen er niets mee doen. Ook dat is hun verantwoording. Niet en easy job al vraag je het mij. Maar ik leer wel in de praktijk dat het men ook in zijn of haar eigen kracht kan zetten. Want wanneer jij het al ver van te voren aan voelt komen, ben je er al eerder bij dan de persoon zelf. Die zich van geen kwaad bewust is. Maar uiteindelijk voel jij je ongemakkelijk en geef je de ander wellicht niet eens de kans om het zelf te doen. En ook dit gebeurt uit liefde, niet wetende dat je het doet.

Het is zo herkenbaar dat je die verantwoording op je neemt die je kent in de energie. Het zorgen voor de ander, waardoor je wellicht mensen op je pad krijgt die verzorgd willen worden. Maar wie ben jij onder al deze dekens? Onder al die jassen die je hebt aangetrokken voor de ander. Hoeveel lichamelijke klachten heb jij niet al gecreëerd omdat je de shizzel van de ander in je lijf hebt opgeslagen? Want is dat waar jij “last” van hebt ook echt wel van jou? Of ben je de ander aan het helen met jouw lichaam?

Wie ben jij onder al deze gedachten, gevoelens en emoties waar men niet naar wil kijken, maar jij wel. Zodat deze vormen van energie in jouw universum komen en jij er uiteindelijk mee opgescheept zit? Welke patronen leven er in jou dat jij verantwoordelijk bent voor dat waar de ander niet naar wil kijken? Wanneer we dieper durven kijken naar dit patroon in ons, komen we er achter dat daar wellicht een beetje of een groot beetje in ons systeem zit wat niet bij ons hoort. Jouw verantwoording is goed te zorgen voor jou. Want dat brengt jou dichter bij jouw authenticiteit. En zorgen voor de ander is niet fout of slecht, zeer zeker niet. Maar een beetje minder kan geen kwaad, toch? Er mag balans zijn in het geven en nemen. Voor elkaar zorgen is meer het doel dan jij voor de hele wereld. Ook al weet je dat jij dat beter kan dan wie dan ook. Het is de uitdaging om er voor te kiezen om het niet altijd te doen. Want zo geef je iedereen zijn recht weer terug om voor zichzelf te zorgen en kan jij je originele plek, jouw ruimte weer innemen in deze wereld. Want wie ben jij als jij jezelf even loskoppelt van probleemoplosser, healer, adviseur, coach etc? Wat komt er dan tevoorschijn en welke ruimte kun je dan innemen in jouw leven en in deze wereld?

Deborah <3

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.