Wat als alles waar is?

Wat als alles waar is?

De waarheid. We zijn er naar opzoek. We maken er ruzie over als het moet. Maken onszelf verkeerd wanneer iemand het anders ziet dan wij. Dan zal ik het wel verkeerd hebben, denk je dan vaak? Zeker de hoog gevoelige onder ons zijn daar enorm goed in. De ander zijn of haar waarheid groter en belangrijker maken dan de jouwe. Maar wat als alles waar is?

Een belangrijk vraagstuk waar ik me al een tijdje me bezig hou. Want wat me opvalt is dat er zelfs binnen het spirituele vasthouden wordt aan bepaalde “waarheden”. Het zit zus en zus en zo in elkaar en als je dat voelt of zo reageert dan is het dit en dat. Maar eigenlijk is dat niet waar. Of eigenlijk, is dat OOK waar. Want ja het zou kunnen, maar het zou ook kunnen dat het voor jou anders werkt. Volg je me nog?

Ik zal het hier wat beter proberen uit te leggen. En zoals ik altijd zeg, neem wat resoneert met jou en jouw waarheid.

We zijn allemaal anders. In de kern wellicht niet helemaal, maar goed, wie zal het zeggen? Ik heb het hier over het menselijke stuk in ons. Ons lichaam, ons denken, ons bewustzijn en onze mogelijkheden. Soms werken dingen het zelfde maar nooit alles. We zoeken als kind naar bevestiging, wie ben ik en wie moet ik zijn om te kunnen overleven? Want dat is waar je vooral mee bezig bent wanneer je leeft binnen een gezin die jou niet ziet. Het is een primair gegeven dat we ergens bij willen horen. En we wringen ons dan ook in allerlei bochten om dat voor elkaar te krijgen. Dus ook het aannemen van waarheden die niet resoneren met wie wij zijn. Die aansluiten bij ons hart. Hierdoor raken we in verwarring. Zoeken we op latere leeftijd naar antwoorden en hoe en de waarheid. Terwijl dat allang al aanwezig is in jou. Alleen heb je nooit geleerd om jouw kompas te gebruiken. Jouw kompas is jouw lichaam die jou, soms subtiel en soms iets minder subtiel, laat weten wanneer je iets doet dat indruist tegen jouw eigen waarheid. Wanneer je dat niet weet, lijkt het, voelt het als of er iets fundamenteels mis is met jou. Maar dat is het alles behalve dat. Wanneer je durft te luisteren en vooral ook te kiezen, voor dat wat werkt voor jou krijg je een steeds beter beeld van wie jij bent en wat WEL werkt voor jou. En op die manier kan je op een bouwende en voedende manier in het leven staan en kan je obstakels beter het hoofd bieden omdat je weet dat jij op jezelf kunt vertrouwen.

Wanneer je in iemand anders zijn waarheid zit, kan je dus ook die zaken tegen komen die daar mee matchen. Maar het voelt niet fijn of licht. En toch voelt het echt. Omdat het ook echt is voor die persoon. Zeker als hoog gevoelig iemand kan jij je helemaal conformeren naar die realiteit. En soms is het ook nodig om er helemaal in te duiken om zo op te pikken wat van toepassing is op ons leven en daarna weer verder te gaan met het volgende. Het wil niet zeggen dat je niet dicht bij jezelf bent namelijk als je dat doet, want wellicht gebeurt het juist om jou zo op die manier dichter bij jezelf te brengen. Zoals je leest, is dit ook weer vanaf verschillende kanten te zien en het is allemaal waar. We leven met diverse realiteiten op deze planeet. Er zijn universele wetten maar binnen die wetten zijn er wel tig verschillende realiteiten. In de kern komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer maar het is maar net wat past bij jou? Het is niet zo dat het een wel werkt en het ander niet. Het een werkt wel voor jou maar niet voor mij en vice versa. En zolang we er geen oordeel op hebben, is het allemaal paas en vree. Maar dat is juist wat dus niet (altijd) het geval is. En kunnen we elkaar het leven aardig zuur maken wanneer iemand zijn of haar realiteit dit door jouw strot wil duwen. Niet liefdevol als je het mij vraagt. Er zijn zelfs hele oorlogen op gebaseerd. En dat is super pijnlijk en verdrietig.

Hoe het werkt in mijn systeem, is dat ik nog altijd reageer zoals kinderen dat doen, spiegelend. Ik agiteer als een malle wanneer er iets niet klopt in de energie. Ik zou wel eens wensen dat mijn systeem op een andere manier reageert maar blijkbaar hoor het ik het dan niet, of de ander. Wie zal het zeggen. Maar wanneer iemand niet doet wat conform zijn of haar eigen natuur is, reageer ik daar op. En wellicht herken je dat. Maar, wat er dan ook gebeurt is dat ik me dan slecht voel, want ik ben boos geworden. Of ik ben voor mijn idee lelijk geweest tegen iemand. Want de waarheid waarin ik ben opgegroeid is dat ik lief moest doen en dat dit gedrag slecht en fout was. Dus mijn hele lijf perst het er dan met heel veel kracht uit wanneer het niet klopt. Ik kan het niet eens tegenhouden. Maar zo werkt het dus ook wanneer iets niet waar is voor mij. Wanneer er iets gebeurt of gezegd wordt wat niet klopt in de energie. Zo is het ook zeker niet kloppend voor mij dat als ik iets doe of zeg dat het iets zegt over mij, maar juist over die persoon want dat is zoals het werkt in mij. We zijn niet 13 in een dozijn. We zijn allemaal uniek dus ook jouw zenuwstelsel reageert totaal anders dan de mijne. De maatschappij wil misschien graag van ons allemaal schaapjes maken maar we zijn het niet.

Dus hHoe werkt jouw zenuwstelsel wanneer er iets op je af komt wat niet klopt? En hoe ga je daar mee om? Hoe vaak maak jij jezelf verkeerd wanneer je denkt dat die ander het juist heeft en jij niet? Hoe zou het zijn om te staan achter wat waar is voor jou? Ongeacht wat de ander er van vindt? Wat gebeurt er dan dan met je? Mooie vraagstellingen die je wellicht eens mee kunt nemen gedurende de dag. Kijk wat werkt voor jou, want zo blijf je dicht bij jouw eigen waarheid. En ook die verandert weer wanneer jij verandert. En zo mag je dan ook telkens weer terug komen op je keus.

Iemand zei zo mooi in een bars class laatst, eindeloos opnieuw beginnen, ik vond hem zeker een plekje op mijn koelkast waard, want het was zo waar voor mij, daar werd mijn hart blij van

Deborah <3

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.