What's your story

What's your story

What’s your story?

Verhalen. We vertellen onszelf zoveel verhalen. Of we nemen ze aan als zoete koek. We zien ze op tv, we lezen ze in boeken en in tijdschriften. Overal waar we kijken zijn er verhalen. En we weten van vroeger, dat verhalen niet echt zijn. Maar waarom blijven we er dan toch telkens weer in geloven?

Ergens hebben we verhalen aangenomen, over onszelf en over het leven. Hoe iets “moet” of niet “moet”. Hoe ons leven er uit zou “moeten” zien. Hoe wij zouden “moeten” zijn of juist niet. Maar niemand heeft ons ooit geleerd naar de wijsheid van ons hart te luisteren. Steker nog. We zijn het juist afgeleerd. Als baby, toen we nog niet beter wisten en volledig in ons eigen licht geloofde werd ons al een verhaal vertelt dat we niet mochten huilen, of boos mochten zijn. Dat we lief moesten zijn en vooral goed moesten luisteren. Luisteren naar de ander. Waardoor we doof zijn geworden voor de stem van ons hart. Als we namelijk niet luisterde naar de ander, of dat nou onze ouders waren of de juffen of meesters op school, dan zwaaide er wat. We zijn ons daarom zo gaan richten naar de buitenwereld en de verhalen die daar werden verteld dan dat we naar ons eigen verhaal zijn gaan luisteren. Ons eigen verhaal bestaat uit ons weten. Ons kompas. Ons hart die ons de weg wijst wanneer we ergens zijn wat niet fijn is voor ons of juist wel. We luisteren naar de verhalen van het pijn en lijden van de ander en daar zorgen we voor. Alles wat niet congruent is bij die ander, die verhalen slaan we op. En daar maken we hele passages van als of het ons eigen verhaal is. Zonder voorwoord of dankwoord overigens. We nemen het aan en dat was het dan.

Telkens weer trappen we er weer in. Werkt het als een automatisch respons systeem. We zitten er in voor we er erg in hebben. En als we het niet meer jantje doen, wil dat nog niet zeggen dat het weg is maar stappen we rustig over naar pietje of klaasje die hetzelfde verhaal heeft. Want dat verhaal kennen we namelijk heel goed. We kunnen het dromen. We weten elk woord, elke letter van dit verhaal. Want we zijn getraind om ons er op te richten. Maar nu we ouder zijn merken we dat deze verhalen eigenlijk helemaal niet zo leuk en spannend zijn. Of voedend en verzorgend voor ons gestel. We merken in ons lijf dat alles schreeuwt dat er iets niet klopt. Maar wat het precies is weten we ook niet. Wanneer we zo gericht zijn op de verhalen van de buitenwereld horen we onze binnenwereld niet meer. Dus is het voor jou nu de schone taak om telkens weer te kijken wat jij WILT geloven. Want jij bent de creator van je eigen leven. Jouw magie is dat jij jouw leven zelf kan inrichten zoals jij dat wilt. Maar om los te komen is inzicht nodig. Alleen inzicht zorgt voor begrip van jezelf en dan kan jij jezelf vrij maken.

Ik wil altijd graag alles weten. Van de hoed tot de rand en wat ben ik daar in mijn leven vaak over veroordeeld door mensen. Jij denkt altijd zover door. Jij denkt altijd over alles na. Dat is niet goed hoor?! Dingen zijn gewoon zoals ze zijn. Een verhaal die ik zou kunnen geloven. Maar ik deed het niet. Want iets in mij wist dat dat niet waar was. Inzicht geeft kennis en kennis zorgt er voor dat jij en jezelf en het leven beter gaat snappen. Dat is het hele doel van dit leven. Groeien. Als ziel. Je bent hier immers niet om alleen maar de plantjes water te geven.

Wanneer we nog geloven en zorgen voor de verhalen van de ander die we ooit hebben aangenomen als ons verhaal, dan blijven we ook telkens dezelfde situaties aantrekken. En de mensen. Kijk altijd naar de rode draad in situaties omdat daar de kern ligt van het hele “probleem”. Welke herkenning zie je in deze situaties en mensen? En welke gedachtes, gevoelens en emoties roept deze in jou op? Want dat is het verhaal. En kijk dan nog eens opnieuw WIENS verhaal je daar eigenlijk aan het uitspelen bent? Je vader of je moeder? Of van wie dan ook. En is dit het verhaal wat je wilt blijven vertellen aan jezelf? Of is het tijd voor een nieuwe bladzijde waarin jijzelf mag bepalen welk verhaal er geschreven wordt?

Deborah <3

Terug naar het overzicht.

Het verlangen

Download gratis mijn worksheet die een steuntje in de rug kan zijn om onderdrukte verlangens naar boven te halen. Met enkele simpele oefeningen kun je het “kind-verlangen" weer laten stromen en meer rust en ruimte creëren in je hart.